Vintage-löytöjä Vintagetallin verkkokaupasta

Arvaatko Vintagetallin kysytyimmän tuotteen?

Lasilokerikko, lasilaatikosto, mausteikko, maustehylly... kaikkia näistä kuulee käytettävän. Vintage-huonekaluista yhdeksi kysytyimmistä tuotteistamme ovat nousseet vanhat lasilokerikot, eikä turhaan! Ensinnäkin ne ovat edelleen tänä päivänä käytännöllisiä ja toiseksi ehjät laatikostot alkavat olla harvinaisia. Ne ovat modernissakin keittiössä hieno yksityiskohta esimerkiksi integroituna aamiaiskaapin sisään, kuten me olemme omassa kodissamme tehneet. 

Suomessa ehkä tunnetuimpia ovat ruotsalaiset Redan lokerikot. Niitä on huutokauppojen myynti-ilmoitusten perusteella valmistettu 1920-luvulta 1960-luvulle. Redan laatikostoihin kuuluu pieniä ja suuria laatikoita sekä pieniä ja suuria pulloja. Pullot ja laatikot tunnistaa suorakaiteen mallisesta "etupaneelista" ja ohuesta lasisesta kahvasta sekä "Reda"-tekstistä pohjassa tai kahvassa.

Sitten harvinaisempia ovat Boet-merkkiset laatikostot 1950-luvulta. Meillä tuli vasta hiljattain ensimmäisen kerran vastaan näitä metallisuisia pulloja eräässä helsinkiläisessä second hand-liikkeessä. "Boeteissa" lasilaatikoiden etupaneelit ovat korkeat ja kapeat. Pullot ovat neliskanttisia ja pullonsuut metallia. Tästä mallista Ikea on myynyt myös uudistuotantoa, jotka tunnistat selvästi uudesta levystä valmistetusta rungosta.

Keski-Euroopassa olemme törmänneet lähes Redaa vastaaviin lasilaatikoihin. Näissä kahvojen paksuus ja muoto vaihtelevat hieman mallista riippuen. Ero on kuitenkin niin pieni, että tässä kohtaa epätäydellisyys tekee täydellisen. 
Toisen Keski-Eurooppalaisen mallin löysimme Tsekistä. Laatikot ovat korkeat mutta leveydeltään kapeat. Tätä muotokieleltään kaunista laatikostoa meille ei ole tullut aikaisemmin Suomessa vastaan. Tällaisia laatikostoja näet kuvassa kaksi alimmaista.

Vastaan on tullut myös Redaa muistuttavia laatikostoja joiden lasinen etupaneeli on muodoltaan aaltoileva. Lisäksi myöhemmin 60-70-luvulla Reda on valmistanut laatikostoja muovista. Myös näihin Vintagetallista löytyy muovisia varaosia.

Usein laatikostot ovat vajaita ja täydennystä joutuu etsimään kirpputoreilta, joskus pitkäänkin. Täydennystä etsiessäsi muistathan, että vaikka eri valmistajien laatikot saattavat olla ulkoisesti samankaltaisia, niiden mitoissa voi kuitenkin olla millimetrien heittoja. Siksi kannattaa olla tarkkana, että laatikko mahtuu omaan runkoon. 
Uuden projektimme vuoksi edellisestä tuotedropista on kulunut tovi, mutta ole huoleti, sillä pian verkkokauppamme saa taas täytettä. Niin ja tuo projekti, se liittyy osaltaan myös Vintagetalliin. Siitä lisää myöhemmin!
Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti